2013-05-16 00:40:42• hírek • Kocsis Zoltán

Ivanovics 93. perces góljával EL-győztes a Chelsea

A Chelsea gólszerzői: Torres és Ivanovics
A Chelsea gólszerzői: Torres és Ivanovics

Braniszlav Ivanovics 93. percben fejelt góljával a Chelsea nyerte meg az Európa Liga 2012-2013-as sorozatát. Ezzel a londoni lett az első csapat, amely a BEK/BL győzelmet követő évben a második számú sorozatot is meg tudta nyerni. Londoniak ráadásul csatlakoztak az Ajax, Bayern München, Juventus alkotta trióhoz: négyen mondhatják el magukról, hogy fennállásuk során megnyerték a BEK/BL-t, a KEK-et és az UEFA/EL trófeát is.

Ha a Chelsea a tavalyi (sikeres) BL-döntő után jutott ismét be a fináléba, addig a Benficának 23 év után sikerült ez ismét. Mi több, a portugál sztárcsapat legutóbb 1962-ben tudott európai kupafinálét nyerni - méghozzá Amszterdamban. Azaz a Európa Liga döntőjének helyszínén. Ha ez kevéssé érintette a játékosokat, az viszont biztosan nyomot hagyott, hogy a hétvégén egy utolsó percben kapott góllal kikaptak Portóban, ezzel egy fordulóval a vége előtt ponthátrányba kerültek a nagy riválissal szemben a bajnokságban. A történelmi triplázás (a Portugál Kupa döntőjében a Guimaraes lesz az ellenfelük) tehát már biztosan elmaradt...

Talán ez hajtotta a Benfica játékosait, hisz az első félidőben simán lefocizták a pályáról a Chelsea-t. Az angolok gyakorlatilag Oscar, majd Frank Lampard életerős lövésével jelezték csak, hogy a pályán vannak - igaz, utóbbinál Artur kapus bravúrral védett. Ezen kívül azonban alig tudták megtartani a labdát, nem tudtak mit kezdeni a sasok agresszív letámadásával a középpályán, Eden Hazard-t és Juan Matát szinte teljesen levették a pályáról a piros-fehérek. A portugálok agresszívebb, motiváltabb, ötletesebb és technikásabb futballal rukkoltak elő, több látványos támadást is vezettek, ám a Chelsea tizenhatosán belül rendre túlkombinálták a helyzetet.

Egyértelműen jobban játszott tehát ekkor a Benfica, többet tett a gólért és a győzelemért - csakhogy aki látta a Chelsea tavalyi Bajnokok Ligája döntőjét a Bayern ellen, az tudhatta: ez mit sem számít!

A helyzet a második félidőben sem sokat változott - legalábbis az 59. percig. Ekkor Petr Cech védett Eduardo Salvio fejesét követően, majd hosszan előre kidobta a labdát. Mata a középvonal közelében Fernando Torres elé továbbított, aki előbb Luisaót, majd Arturt is megverte, majd éles szögből ugyan, de a kapuba gurított. Alig kilenc perccel később azonban ismét egyenlő volt az állás, amikor Cesar Azpilicueta kezezése után büntetőhöz jutott a Benfica, Oscar Cardozo pedig nem hibázott.

Gólszerzők egymás között: Ivanovics és Cardozo

A portugál gólt tíz percnyi csendszünet követte. Majd feledhetetlen utolsó negyed órát produkáltak a csapatok Mindez azzal kezdődött, hogy a 81. percben Cardozo 18 méteres bombájánál Cech hatalmasat védve tolta léc fölé a labdát. Hét perccel később a másik kapu előtt Lampard eresztett el egy levegő-föld rakétát, amely a felső lécen csattant. A 93. percben aztán egy jobb oldali szögletet követően Ivanovics ugrott a legmagasabbra, az általa megfejelt labda furcsa ízben csapódott lefelé - a Benfica kapujába! Megint az a fránya utolsó perc, gondolhatták a sasok szurkolói!
Csakhogy ezzel még nem volt vége, mivel a 94. percben egy kapu előtti kavarodásban Cardozo két méterről rosszul találta el a labdát, így Gary Cahill a földön fekve blokkolni tudta azt! Vége, hangzott a hárma sípszó!

Vége, elmaradt a csoda! Mindennek vége! - gondolhatták a portugál szurkolók. Egyedül kedvenceik hihetetlen sorozatának nincs vége - a Benfica ugyanis elképesztő módon hetedik európai kupadöntőjét vesztette el zsinórban! A Chelsea pedig a következő tíz napban (a BL döntőig) mindkét sorozat címvédőjének mondhatja magát. Rafael Benitez a második olyan edző Giovanni Trappattoni után, aki két különböző csapattal is megtudta nyerni az EUFA kupát/Európa Ligát.

Európa Liga, döntő:
Benfica - Chelea
1-2
gólok: Cardozo (68., tizenegyes) illetve Torres (59.), Ivanovics (93.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: